item10
 Plantenkwekerijen.be Koetsenhuis
images1a
Home België Kwekerijen zoeken per categorie
Nederland Frankrijk Verenigd Koningrijk Duitsland Links Contact
Terrasplanten -kuipplanten
Fruitbomen Eenjarigen Siergrassen
Planten foto's en info Sierheesters Vaste planten

MOOIE TUINEN .BE

tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

meer informatie

Ginkgo biloba : de boom die de atoombom op Hiroshima overleefde

De Ginkgo biloba ( Japanse noteboom) is een bijzonder oude boomsoort, reeds 270 miljoen jaar geleden bestonden er diverse soorten Gingko bomen op deze aarde. Op vandaag is de Ginkgo biloba de enige overlevende van zijn familie de Ginkogaceae, ooit was hij op alle continenten tegenwoordig, doorheen de vele miljoenen jaren, natuurrampen, meteorinslagen , ijstijden , werd hij steeds verder terug gedrongen tot in een verborgen vallei in China in de provincie Tian Mu Shan . Men neemt aan dat hij vanaf de elfde eeuw in China opnieuw ontdekt en gekweekt werd, in de 13de eeuw werd hij ook opnieuw in Japan ingevoerd.

In 1691 ontdekte de Duitse botanicus Engelbert Kaempfer de uitgestorven gewaande boom opnieuw tijdens eens van zijn schaarse toegelaten reizen naar het binnenland, vermoedelijk in Nagasaki. Hij verbleef in die tijd voor de Verenigde Oost –Indische Companie op het eilandje Deshima , de enige toegankelijke haven voor westerse schepen, maar zou tijdens zijn verblijf 2 reizen naar Tokio ( Edo) maken. Later bracht hij zaden mee naar Europa en zouden in de botanische tuin van Utrecht en Kew de eerste Ginko’s in Europa opnieuw voet aan de grond krijgen na bijna 2,5 miljoen jaar afwezigheid.

In Azië wordt de Ginkgo biloba als heilige boom aanzien , hij werd veelvuldig a.h.w als beschermheer. aangeplant bij tempels en gebouwen . Zijn onverwoestbaarheid, levenskracht , medicinale krachten gaven hem de bijnaam : boom van de hoop.

7 Ginkgo biloba’s overleven de impact van de Atoombom op Hiroshima

Toen in 1945 de atoombom op Hiroshima gedropt werden stonden tal van Ginkgo’s in de onmiddelijke nabijheid van het epicentrum, de verwondering was dan ook groot toen bleek dat deze bomen , die er echt gecarboniseerd uitzagen, reeds na enkele weken opnieuw bladeren begonnen te maken en geen enkele afwijking vertoonden, tot op vandaag leven ze nog steeds !

Meer lezen over de bomen die Hiroshima overleefden : klik hier

Film over de Ginkgo biloba's van Hiroshima en de eigenschappen en geschiedenis van Ginkgo : meer lezen

Het viel Japanse wetenschappers op dat geen enkele van de Japanse Gingko bomen verouderingsverschijnselen vertoonde, ook het oudste 700 jaar exemplaar niet , toen men in buurland China , de bakermat van de Ginkgo’s op onderzoek ging constateerde men dat ook 3000 jaar oude exemplaren weinig verouderingsverschijnselen toonden. Deze vaststelling in combinatie met geschriften uit de oude Chinese geneeskunde waarbij Ginkgo bladeren als thee reeds eeuwen ter bevordering van het immuumsysteem en verkoudheden gebruikt werden en de zaden als middel voor asthma en onstekingen van de urinewegen , zetten de moderne pharmaceutische industrie aan het werk.

Derivaat van Ginkgo bladeren blijkt bovendien een bijzondere bloedregulerende werking te hebben , waarbij aders indien nodig zouden verwijden of indien andersom nodig versmallen ?

De bladeren van Ginkgo werden door boeren reeds van oudsher als bio – insectenbestrijdingsmiddel gebruikt , een brouwsel van bladeren werd gekookt , gefilterd en over de akkers gesproeid.

Recente onderzoeken zijn ook zeer hoopgevend dat men in de toekomst met Ginkgo de vrije radicalen die verantwoordelijk zijn voor het verouderingsproces aan banden kan leggen of althans vertragen in hun werking. Studies op ratten geven ook een voor de hersenen positieve werking aan, dode hersenzones werden na 48 uur significant opnieuw actief. Allerlei al dan niet uitgeteste Ginkgo preparaten zijn dan ook op de markt om de hersenaktiviteit te stimuleren en dementie tegen te gaan..

Terug van weggeweest :

In de straten van Tokio staan niet minder dan 65.000 Ginkgo biloba bomen en ook in New York zijn duizenden Ginkgo’s als laanbomen aangeplant . De Chinese overheid stimuleert heden ten dage de massale aanplant om aan de groeiende behoefte van de pharmaceutische industrie te voldoen. Overal , op ieder continent is de Ginkgo zowel in het openbaar groen als in privé tuinen opnieuw in opmars , zelfs voor de kleine tuinen zijn thans mini-variÎteiten voorhanden , zie onder.

Ginkgo biloba : Plantinformatie

Nederlandse benaming : Japanse notenboom, waaierboom, eendepootboom

Hoogte : 15 tot 20 m

Breedte : 4-6 m

Habitus : smal opgaand, zuilvormig , later na ca 100 jaar een brede kroon vormend.

Bloemen : in zijn jong leven is de boom meestal tweehuizig , dwz mannelijke en vrouwelijke bloemen groeien op aparte bomen , op latere leeftijd wordt de boom vaak ÈÈnhuizig waardoor mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde boom staan en de voortplanting makkelijker wordt.

Voortplanting : is uniek , bevruchting vindt plaats door vrij zwemmende spermatozoiden die de eicellen via een waterfilm (net als bij varens) bereiken , de vruchten zijn abrikoosvormig en bij rijpheid onaangenaam geurend.

Bloeiperiode : juni, juli,

Bladeren : waaiervormige, tweelobbige groene bladeren , lijken wat op venushaar, is eigenlijk een opengerolde naald (naaldbomen) , mooie goudgele bladverkleuring.

Grondsoort : alle, ph flexibel, zure, neutrale, kalkrijke grond, goed doorlaatbare, niet té natte bodem

Ziekte – en –ongedierte resistent : geen last van ziektes of ongedierte .

Extra : zeer windvast , stevig wortelgestel - verdraagt luchtvervuiling- goed winterhard - houdt niet van té natte grond.

 

Een greep uit de vele Ginkgo biloba variëteiten die voorhanden zijn :

Ginkgo biloba 'Barabits Nana' : langzaam groeiende Ginkgo , wordt ca 3m hoog

Ginkgo biloba 'Beijng Gold': struikachtige groeivorm, jonge blad loopt geel uit, wordt dan bontbladig en in de herfst weerom geel, hoogte ca. 4m

Ginkgo biloba 'Californian Sunset': bontbladige boom, sport (natuurlijke mutatie) van Ginkgo biloba 'Saragota', kleinbijvend ca 6-9m hoogte, als boom ook nog geschikt voor kleine en middelgrote tuinen, ook attractieve kuipplant.

Ginkgo biloba 'Fastigiata' : hoewel de meeste soorten reeds vrij zuilvormig zijn, doet deze er nog een schepje bovenop en is hij smal zuilvormig, meestal enkel in mannelijke exemplaren (geen vruchten) te koop aangeboden. max hoogte 10-15m

Ginkgo biloba 'Horizontalis': net als de soort, maar bovenaan geënt, horizontaal neerhangende takken , mooie goudgele herfstkleuren, de hoogte is afhankelijk van waar hij veredeld is , meestal ca 3m hoog, meestal enkel mannelijke exemplaren.

Ginkgo biloba 'Marieken' : compact bolvormig boompje , bovenaan geënt, zeer geschikt voor kleine tuinen. hoogte 1-1,5 m

Ginkgo biloba 'Obelisk' : smal zuilvormige soort, iets kleiner blad dan de soort , 2m hoog en ca 1m breed.

Ginkgo biloba 'Pendula' : treurvorm met afhangende takken, breed gespreide, geënt op halfstam of hoogstam, zeer decoratief, eindhoogte afhankelijk van onderstam meestal tussen 2- 2,5m hoog.

Ginkgo biloba 'Princeton Sentry' : smalle zuilvormige selectie, donkergroenbladig, geschikt voor straatbeplanting, hoogte 8-10m

Ginkgo biloba 'Tit' : mannelijke dwergvorm, ook als dakvorm gekweekt, hoogte max 2-3m

Ginkgo biloba 'Tremonia' :zeer smalle zuilvormige selectie, donkergroenbladig, geschikt voor straatbeplanting, hoogte 10-12m ,breedte 80cm tot 1m , mannelijke selectie.

Ginkgo biloba 'Troll' : dwergvorm, zeer traaggroeiend, kleiner blad dan de soort, goudgele herfstkleur, max hoogte : 1m , zeer geliefd bij bonsailiefhebbers.

Ginkgo biloba 'Tubiformis ' struikvormige Ginkgo met bijzonder bekervormig blad dat de regendruppels opvangt, max hoogte 5-10m , breedte 3-5 m

GinkgobilobaJannov20112
RosaApricotNectarBoernerES1966FUSAVN
HydrangeaserrataBluebirdcloseupaugustusVN
CornuskousaClaudia15septVNNNmetvlinder
HybiscusOiseauBleuvn
acerjaponicum
MagnoliaDaphneVNCLoseup
ChoysiaternataAztecPearlbloeivn

De roos is ongetwijfeld de koningin der bloemen, er bestaan rozen voor elke toepassing - meer info over rozen

Hortensia's vragen bijzonder weinig onderhoud en geven maandenlang bloemenpracht, meer info over alle soorten

Cornus (Kornoelje) biedt niet alleen prachtige bloemen en mooie vruchten, maar vaak ook een mooie herfstkleur

Weinig planten beschikken over de bloeikracht van een Hibiscus, in volle zon of halfschaduw produceren ze van eind juli tot eind oktober een massa bloemen

De Acer (esdoorn) is de koning van de herfstverkleuringen, vanaf begin september spreiden ze een fabuleus kleurenpalet ten toon, enkel soms overtroffen door de Liquidambar (amberboom)

Magnolia's (beverboom, valse tulpenboom) bloeien magistraal op het naakte hout in de vroege lente, daarna volgen spectaculaire vruchten en schitterende herfstkleuren.

Choysia 's zijn niet alleen decoratieve groenblijvende planten, ze bloeien ook magistraal met een heerlijk parfum en worden niet voor niets ook 'Mexican orange blossom' genoemd.

Ginkgobladeren
Ginkgobilobaherfstkleurvncitadelpark
Foto20121127223521
Foto20121127223633
Foto20121127223253
Foto20121127223126

Niet alleen Ginkgo biloba's nabij het epicentrum overleefden de verwoestende impact van de atoombom op Hiroshima, ook tal van andere overlevenden zoals Ailanthus Altissima , Eucalyptus, Chinese parasolboom, Kaki , Salix tristis, TIllia Miqeuiliana,... enz... overleefden de vernietigende vuurzee en schokgolf

Zie de inventaris hier + afstand tot het epicentrum van de standplaats

GinkgobilobaTithabitus

Ginkgo biloba 'Tit' - foto locatie : tuinen van Appeltern

Foto boven : enkele dagen na de atoombom - boom diende nadien ingekort en ondersteund te worden, foto onder : de zelfde Ginkgo nu, bemerk de nog steeds schuine stam.

Ginkgo biloba herfstkleur in citadelpark te Gent

Jonge Ginkgo biloba boom - locatie : kwekerij Jan Sterken te Blankenberge

GINKGOBILOBASARATOGA
GINKGOBILOBAVARIEGATA

Ginkgo's in volle herfsttenue , links G.B. 'Saratoga' , rechts Ginkgo biloba 'Variegata'

Ginkgo biloba variëteiten koop je best bij gespecialiseerde kwekerijen:

Loofboom en conifeer kwekerijen in België : klik hier

Loofboom en conifeer kwekerijen in Nederland : klik hier

TUIN - EN PLANTENBEURZEN IN
Verenigd Koningrijk