item10
 Plantenkwekerijen.be Koetsenhuis
images1a
Home België Kwekerijen zoeken per categorie
Nederland Frankrijk Verenigd Koningrijk Duitsland Links Contact
Terrasplanten -kuipplanten
Fruitbomen Eenjarigen Siergrassen
Planten foto's en info Sierheesters Vaste planten

MOOIE TUINEN .BE

tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

meer informatie

Herfst nieuwsbrief

 

De herfst is in het land, de temperatuur daalt, de dagen korten en bij tal van bladverliezende heesters en bomen verkleurt het blad op magistrale wijze alvorens het naar beneden dwarrelt, het is dus weerom genieten van de prachtige natuur , maar er zijn ook nog enkele zeer belangrijke tuinklussen te verrichten :

Wat moet er nog allemaal gebeuren voor de winter er aan komt ?

1. Vorstgevoelige bloembollen en knolgewassen dienen gerooid te worden , gedroogd, ingepakt in krantenpapier en op een vorstvrije plaats bewaard te worden , regelmatig op rot controleren is wel de boodschap.

2. Bloempotten met pelargonium e.a. eenjarigen op een beschutte plek zetten om ze te overwinteren en vorstschade aan de potten te voorkomen

3. Vochtgevoelige planten afdekken en beschermen tegen de overvloed van water die in de herfst uit de hemelsluizen neerdaalt, tal van planten houden immers van een redelijk vochtige bodem in de zomer , maar haten natte condities in de winter en vaak krijgt men dan wortel-of-kroonrot, afdekken, of een afdakje maken met plexi of gewoon een omgekeerde bloempot kunnen reeds het verschil maken. Potplanten kunnen vooraleer ze naar hun wintervertrek gaan best even op hun zijde liggen, zo verdwijnt reeds heel wat overtollig vocht en krijgen ze geen extra vocht meer er bij.

3. Mediterane en exotische planten klaar maken voor verhuis naar het wintervertrek of de winterbescherming klaar houden voor de buitenplanten.

4. Tijd ook om het net over de vijver te spannen en zo onnodig veel bladval in het water te voorkomen - zie ook vijveronderhoud

5. Pompinstallaties, regentonnen, watercontainers laten leeglopen om stukvriezen te voorkomen.

6. Herfststormen zijn in aantocht : controleer de boombanden en bindsels bij jong aangeplante bomen en struiken , kijk ook of je klimplanten stevig genoeg verankerd zijn.

7. Een aantal vorstgevoelige tuinplanten hebben baat bij een goed winterdek van takken en bladeren of gewoon een stevige mulchlaag.

8. Het gazon indien nodig een laatste maal maaien op een hogere stand dan normaal (min 5cm) , regelmatig blad verwijderen en bij vorst en sneeuwval zo weinig mogelijk op het gras lopen.

9. Eens alle bladeren gevallen zijn, kan je het terras een laatste poetsbeurt geven en vervelende algengroei preventief behandelen.

10. Tuingereedschap de nodige onderhouds-en poetsbeurt geven.

Genieten van de herfst

Een kleurenspel van jewelste:

Tal van sierheesters en bladverliezende bomen zorgen in de herfst voor een prachtig kleurenspel, dit fenomeen heeft vooral te maken met het verdwijnen van chlorofyl (groen) uit het blad en de overheersing van beta-caroteen en anthodcyandine, na enkele koude nachten zijn de herfstverkleuring op zijn mooist. Interessante links : herfstverkleuring bij sierheesters en bomen, Acer soorten , Hydrangea herfstverkleuringen, Liquidambar, Berberis, Cornus (Kornoelje), Viburnum (sneeuwbal) , Euonymus (Kardinaalsmuts), Taxodium distichum.(Moerascypres)..

Tijd voor een rustgevende wandeling door tal van parken, botanische tuinen en arboreta

België en Nederland beschikken over prachtige historische parken en botanische tuinen waar het heerlijk ontspannen en genieten is van de geuren en kleuren van de herfst, paddestoelen ontdekt kunnen worden, kastanjes op gretige kinderhandjes liggen te wachten, eekhoorns hun laatste hand aan de wintervoorraad leggen. Geniet ook van het frisse wintergroen van de vele coniferen

Tip: arboretum het Leen te Eeklo , 6ha grote botanische tuin met een uitgelezen collectie sierheesters en sierbomen met bijzonder kleurenpallet. - toegang gratis !

Plant een boom of struik

Wie budgetvriendelijk zijn tuin wenst te verrijken met bomen of struiken weet dat begin november het ideale moment is om sierbomen of struiken met blote wortel aan te schaffen, ook fruitbomen en hagen kan men best nu aanschaffen. Zolang het niet vriest kan men bij tal van kwekerijen terecht voor kwalitatief plantmateriaal tegen een heel wat interessantere prijs dan de container planten . En niet alleen de prijs is veel gunstiger ook het planttijdstip is gunstig en het transport heel wat makkelijker.

Waarom ook niet enkele ook in de winter bijzonder decoratieve struiken of planten aanschaffen - zoals o.a de Hamamellis (toverhazelaar ), de Viburnum tinus, Skimmia , Camellia, Erica Carnea, Mahonia, Helleborus enz.... - zie onze pagina : winterbloeiende, wintergroene en winterdecoratieve planten

Planten vermeerderen in de winter

Vanaf eind oktober , begin november is ook weerom het tijdstip aangebroken om zelf interessante planten te vermeerderen via halfverhoutte stek of winterstek. Het bijzondere hiervan is dat u hiertoe geen speciale kennis, gereedschap of bodemverwarming nodig hebt, de winterstekken kunnen immers rechtstreeks in de tuin gezet worden , na ca een vol jaar zijn de stekken vaak spectaculair beworteld en klaar voor hun definitieve standplaats.

A. Welke planten lenen zich hier makkelijk toe -: bladverliezende struiken en bomen lenen zich het makkelijkst tot winterstek, enkele vb : Alnus cordata, Actinidia (kiwi) , Bougainvillea, Broussonetia papyrifera, Buddleja (vlinderstruik), Cephalanthus occidentalis, Cissus striata, Cornus Alba , Cydonia oblonga (kweepeer) , Davidia involucrata (vaantjesboom), Deutzia gracilis, Escallonia, Ficus Carica (vijgenboom) , Forsythia suspensa, Hippophae Rhamnoides, Hydrangea, Ligustrum , Lonicera japonica, Lychium barbarum, Metasequoia glyptostroboides, Morus nigra (moerbei) , Parthenocissus Quinquefolia, Philadelphus 'Lemoinei', Populus balsamifera (balsempopulier) , Ribes odoratum, Rozen, Salix Alba , Sambucus nigra (vlier) , Stephanandra incisa, Symphoricarpos x chenaultii, Tamarix tetrandra (tamarisk) , Vitis davidi, Weigela middendorffiana, ....bron: How to propagate - John Gushnie.

B. Hoe gaan we te werk ?

Vanzodra de bomen en struiken in rust zijn, late herst , vroege winter kan men er aan beginnen: kies takken van het jaar zelf , zorg dat ze stevig zijn en voldoende verhout, maak de onderste snede recht, onmiddelijk onder een paar ogen en de bovenste boven een knop of oog, zorg voor een schuine snede zodanig dat het water wegloopt van de knop. De lengte van de stekken bedraagt normaal een 20 - 30 cm, dankzij de bovenste schuine snede en de onderste rechte kan er nooit een misverstand ontstaan van wat boven en onder is. Zet de stekken op een goed beschut stuk tuin (veel licht , weinig zon) in goed doorlaatbare grond en bedek de bodem met schors of mulch om onkruidgroei te remmen. Uiteraard kan men de stekken ook in pot zetten en dan in de koude kas overwinteren om later in de lente op een beschutte plaats buiten te zetten

Koenvanpouckeaward
DahliaClownvn
RosaApricotNectarBoernerES1966FUSAVN
HydrangeaserrataBluebirdcloseupaugustusVN
CornuskousaClaudia15septVNNNmetvlinder
HybiscusOiseauBleuvn
acerjaponicum
MagnoliaDaphneVNCLoseup
ChoysiaternataAztecPearlbloeivn

De roos is ongetwijfeld de koningin der bloemen, er bestaan rozen voor elke toepassing - meer info over rozen

Hortensia's vragen bijzonder weinig onderhoud en geven maandenlang bloemenpracht, meer info over alle soorten

Cornus (Kornoelje) biedt niet alleen prachtige bloemen en mooie vruchten, maar vaak ook een mooie herfstkleur

Weinig planten beschikken over de bloeikracht van een Hibiscus, in volle zon of halfschaduw produceren ze van eind juli tot eind oktober een massa bloemen

De Acer (esdoorn) is de koning van de herfstverkleuringen, vanaf begin september spreiden ze een fabuleus kleurenpalet ten toon, enkel soms overtroffen door de Liquidambar (amberboom)

Magnolia's (beverboom, valse tulpenboom) bloeien magistraal op het naakte hout in de vroege lente, daarna volgen spectaculaire vruchten en schitterende herfstkleuren.

Choysia 's zijn niet alleen decoratieve groenblijvende planten, ze bloeien ook magistraal met een heerlijk parfum en worden niet voor niets ook 'Mexican orange blossom' genoemd. Ze zijn bovendien bladhoudend en zo in de winter ook nog decoratief

Beervelde awards van de botanische jury- herfsteditie 2012, foto: vlnr : Jan Oprins, Ivo Pauwels, Koen Van Poucke en graaf Renaud de Kerckhove

Dahlia's zijn terug van weggeweest, ze kleuren de late zomer en herfst op schitterende wijze, maar moeten eind oktober, begin november gerooid worden , gedroogd en netjes ingepakt , vorstvrij (5°C)overwinterd worden

AgapanthusMauricemiddenaug

Agapanthus - kaapselelie-liefdesbloem is een schitterende border of kuipplant, maar is helaas niet echt winterhard , bladverliezende soorten dienen vooral buiten goed beschermd en afgedekt te worden , bladhoudende soorten dienen op een matig verwarmde, heldere bergplaats de winter door te brengen

Gunneramanicatamei20122

Gunnera manicata (mamoetblad) is een bijzondere architecturale vaste plant die met zijn reuze bladeren van lente tot herfst de aandracht trekt. De plant is echter matig winterhard en kan een stevige winterbescherming, takken , bladeren, vliesdoek zeer goed gebruiken .

AcerpalmatumOsakazukiVN

Acer- esdoorn - is de absolute koning van de herfstverkleuringen vanaf begin september spreiden ze een fabuleus kleurenpallet ten toon, enkel som geëvenaard door de Liquidambar (amberboom) . Vooral de japanse esdoorn soorten zijn zeer attractief.

Ingedrevenfruitbomen

Begin november is het tijdstip aangebroken om fruitbomen met blote wortel aan te schaffen, debladeren zijn gevallen en de bomen zijn in rust gegaan , fruitbomen heb je in diverse groottes, hoogstam, halfstam en laagstam en in tientallen rassen.., vooral ziekteresistente oude rassen zitten opnieuw in de lift. Op de kwekerijen staan de bomen nu gewoon in losse grond ingedreven en zijn ze snel en makkelijk transport klaar te maken.

VijgenindesneeuwVN2

Tal van planten in onze tuin zijn niet 100% winterhard, vooral mediterane, subtropische, exotische planten hebben nood aan een efficiënte winterbescherming, ook bladhoudende planten hebben het vaak veel erger te verduren dan hun bladverliezende collega's - meer info over winterhardheid en winterbescherming van planten

HerfstkleurenarboretumhetLeen

Arboretum het Leen - Eeklo - 6 ha groot , gratis toegang, schitterende collecties sierstruiken en sierbomen, magistrale herfstverkleuringen bij acers, liquidambar, cornus, euonymus, taxodium, quercus....én overal staan naambordjes bij !

TUIN - EN PLANTENBEURZEN IN
Verenigd Koningrijk