Plantenkwekerijen.be Koetsenhuis item10
Home België Zoeken per categorie Links
Nederland Frankrijk Verenigd Koningrijk Duitsland Nieuws  Contact

 

Magische Maretakken - Mythologie - Bloemschikken - Kerstversiering

Maretak - Viscum Album - Vogellijm ( Mistletoe , Gui des Druides, Mistel ) - Loranthaceae

De Maretak is van oudsher een geheimzinnige plant die we in ons land op een zeldzame keer nog in Zuid-Limburg kunnen tegenkomen. Veelal vindt men hem in Noord Frankrijk op lijsterbessen, Canadese populieren, hoogstamfruitbomen én heel af en toe op een eik.

De Maretak is een halfparasiet die gedeeltelijk leeft van de sapstroom van zijn gastheer en ook zelf voedingstoffen produceert via koolzuur assimilatie in het blad.

Mythishe en heilige maretak : reeds bij de Kelten en Germanen werd de maretak ( vooral als hij op eik groeide) als toverkruid beschouwd, hij werd door Druiden in de zesde nacht na de nieuwe maan op rituele wijze geoogst. In het donkerste seizoen, als alle bomen hun bladeren verloren werd de maretak met zijn frisgroene leerachtige blaadjes en witte doorschijnende bessen als symbool van het eeuwige leven , wedergeboorte en overwinning op de winter beschouwd.De plant werd ook heel wat medicinale toepassingen toegedicht, waarvan vele ook vandaag nog in de plantengeneeskunde toegepast worden.

Net als onze voorouders ondervinden ook wij nog de nood om licht in de duisternis te brengen, tijdens de kerst brengen we groenblijvende planten in huis ( kerstboom, hulst, maretak) , hangen we kerstlampjes , branden we kaarsen.

Volksgebruik

In Frankrijk is het gebruik van de nieuwjaars maretak nog steeds heel levend " Au gui l'an neuf" - men geeft elkaar een maretak en spreekt om middernacht bij de jaarwende zijn wensen uit voor het nieuwe jaar.

Ook in Engeland en Canada is de maretak (mistletoe) tijdens de kerstperiode het symbool bij uitstek voor vriendschap, liefde, geluk en lang leven. Het kussen onder een takje maretak is een eeuwenoud volksgebruik. Van oudsher werd in vele huizen een takje mistel (maretak) als symbool van geluk en vruchtbaarheid in huis op gehangen.

Maretak heden ten dage:

Naast de hogervermelde volkstoepassingen is de maretak ook bijzonder decoratief bij bloemschikkingen en kerstversieringen.

 

Wie zich zelf een maretakken wenst aan te schaffen kan contact opnemen met Chris Decock van Greet en Chris : decock72@hotmail.com - tel.0475/ 212 406

GROOTHANDEL MARETAKKEN

Greet en Chris levert zowel aan particulieren als aan bloemenzaken ! Meer info - klik hier

maretak-bloemstukje
maretak2

MOOIE TUINEN .BE

tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

meer informatie

TUIN - EN PLANTENBEURZEN IN
Links Verenigd Koningrijk