item10
 Plantenkwekerijen.be Koetsenhuis
images1a
Home België Kwekerijen zoeken per categorie
Nederland Frankrijk Verenigd Koningrijk Duitsland Links Contact
Terrasplanten -kuipplanten
Fruitbomen Eenjarigen Siergrassen
Planten foto's en info Sierheesters Vaste planten

MOOIE TUINEN .BE

tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

meer informatie

Ziekten bij pioenen - paoenia.

Krachtige en gezonde pioenen zullen niet vaak ziekworden, maar de omstandigheden zijn niet altijd even gunstig en niet iedere cultivar is even resistent . Vaak voorkomende ziektes bij pioenen zijn o.a.:

Botrytis = grauwe schimmel. Symptoom is dat de stengels aan de voet vaak bruin gekleurd zijn en de bladstelen grauwbruin verkleuren. In een later stadium rotten ook de bloemknoppen, meestal overdekt met schimmelpluis weg.

Phytophthora (aardappelziekte, tomatenplaag, stengelrot) , op de stengels en bladeren onstaan , bruine tot zwarte vlekken , de ontwikkeling gaat vrij snel en kan leiden tot het afsterven van de plant.

Tabaksratelvirus : dit virus manifesteert zich door cirkelvormige groengele vlekken op de bladeren

De meeste schimmelziektes komen in de lente voor en tasten de jongen stengels en bladeren aan , de slapende kiemen van deze schimmels overwinteren in oude stengels en bladeren, wie in de herst grondig inspecteert en alle aangetaste delen verwijdert en verbrandt (niet op composthoop gooien) voorkomt veel onheil en infecties. Men kan ook in de lente de bodem preventief enkele malen met een efficiënte fungicide behandelen, adequate producten zijn in de handel bij tuincentra te vinden, maar ook de traditionele 'Bordeause Pap - Pap Bordelaise..' met koper doet zijn werk naar behoren.

Bestrijdingsmiddelen tegen schimmelziektes : klik hier

Ongedierte

Aphelenchoides fragaria ( Aardbei-aaltje ) tast de bladknoppen aan zodanig dat ernstige misvorming optreedt of de bladeren zelfs helemaal niet meer uitlopen .

Hepialus lupulinus (wortelboorder, slawortelboorder) , deze roomwitte larve van de mot vreet de ondergrondse delen van de pioen aan , wat tot afsterven kan leiden .

Scutigera inmmaculata : deze vegetarische duizendpoot lust vooral jonge en fijne haarworteltjes en brengt helaas meestal ook tal van schimmelinfecties via de wondjes met zich mee.

Oplossing : de plant met aarde en al uit de grond halen en in een emmer of kuip vol water dompelen, de meeste boosdoeners houden het na een tijd voor bekeken en komen boven drijven .

TERUG NAAR DE OVERZICHTSPAGINA MET PIOENEN

Botrytisbijpioenen2
Botrytisbijpioenen
RosaApricotNectarBoernerES1966FUSAVN
HydrangeaserrataBluebirdcloseupaugustusVN
CornuskousaClaudia15septVNNNmetvlinder
HybiscusOiseauBleuvn
acerjaponicum
MagnoliaDaphneVNCLoseup
ChoysiaternataAztecPearlbloeivn

De roos is ongetwijfeld de koningin der bloemen, er bestaan rozen voor elke toepassing - meer info over rozen

Hortensia's vragen bijzonder weinig onderhoud en geven maandenlang bloemenpracht, meer info over alle soorten

Cornus (Kornoelje) biedt niet alleen prachtige bloemen en mooie vruchten, maar vaak ook een mooie herfstkleur

Weinig planten beschikken over de bloeikracht van een Hibiscus, in volle zon of halfschaduw produceren ze van eind juli tot eind oktober een massa bloemen

De Acer (esdoorn) is de koning van de herfstverkleuringen, vanaf begin september spreiden ze een fabuleus kleurenpalet ten toon, enkel soms overtroffen door de Liquidambar (amberboom)

Magnolia's (beverboom, valse tulpenboom) bloeien magistraal op het naakte hout in de vroege lente, daarna volgen spectaculaire vruchten en schitterende herfstkleuren.

Choysia 's zijn niet alleen decoratieve groenblijvende planten, ze bloeien ook magistraal met een heerlijk parfum en worden niet voor niets ook 'Mexican orange blossom' genoemd.

Botrytis - grauwe schimmel -foto boven en onder

Phytophthorabijpioenen
Tabaksratelvirusbijpioenen
Aarbeiaaltjeaantasting

Phytophthora aantasting bij pioenen

Tabaksratelvirus symptomen bij pioenen , cirkelvormige geelgroene vlekken

Blad aangetast door aardbei-aaltje

Wortelboorder

De wortelboorder (larve van de mot ) kan het hele wortelstel aanvreten met fatale gevolgen.

TUIN - EN PLANTENBEURZEN IN
Verenigd Koningrijk